Makaron Spaghetti z Dziurką - Doskonały wybór dla wielbicieli włoskiej kuchni

Makaron Spaghetti z Dziurką - Doskonały wybór dla wielbicieli włoskiej kuchni
Autor Żaneta Kozłowska
Żaneta Kozłowska11.12.2023 | 6 min.

Spaghetti z Dziurką to kultowy włoski makaron, który zdobył popularność na całym świecie. Jego charakterystyczny kształt z otworem pośrodku oraz delikatna tekstura sprawiają, że świetnie nadaje się do przygotowania smacznych i sycących dań. Doskonale wchłania sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku. Nic dziwnego, że Spaghetti z Dziurką to numer jeden wśród wielbicieli włoskiej kuchni.

Kluczowe wnioski:

  • Spaghetti z Dziurką świetnie nadaje się na obiady, kolacje oraz przekąski
  • Można łączyć z rozmaitymi sosami - pomidorowym, bolońskim, carbonara
  • Doskonale smakuje z dodatkami takimi jak pieczarki, kurczak, krewetki czy cukinią
  • Świetnie komponuje się z ulubionymi serami - parmezanem, mozzarellą, ricottą
  • Warto wypróbować też mniej tradycyjne zestawienia smaków z tym makaronem

Spaghetti z Dziurką - składniki i przygotowanie

Spaghetti z Dziurką to popularny rodzaj makaronu, który charakteryzuje się długimi, cienkimi wstążkami z otworem pośrodku. Podstawowymi składnikami używanymi do produkcji Spaghetti z Dziurką są:

  • Mąka pszenna
  • Jaja
  • Woda

Dokładne proporcje składników zależą od producenta, jednak zazwyczaj na 1 kg mąki przypada około 12-13 jaj. Ważne jest, aby woda dodawana do ciasta miała właściwą temperaturę i ilość - od tego zależy późniejsza konsystencja makaronu.

Aby ugotować Spaghetti z Dziurką, wsypujemy makaron do wrzącej osolonej wody i gotujemy od 8 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Makaron powinien być al dente, czyli lekko twardy w środku. Następnie odcedzamy makaron i podajemy z ulubionym sosem i dodatkami.

Jak rozpoznać dobrej jakości Spaghetti z Dziurką?

Wysokiej jakości Spaghetti z Dziurką powinno mieć jednolitą, gładką powierzchnię bez pęknięć czy nierówności. Po ugotowaniu makaron powinien zachować kształt, nie rozgotować się ani nie przyklejać. Kolor Spaghetti z Dziurką jest zwykle jasnożółty lub kremowy. Im mniej rafinowana mąka użyta do produkcji, tym ciemniejszy odcień.

Jak ugotować doskonałe Spaghetti z Dziurką

Aby ugotować idealne Spaghetti z Dziurką, które będzie al dente, należy przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze, należy użyć dużego garnka z pokrywką, tak by makaron miał wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania. Woda powinna być obficie osolona - na 1 l wody ok. 10 g soli. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy porcję makaronu, mieszając łyżką.

Bardzo ważne jest, aby nie przegotować makaronu! Spaghetti z Dziurka powinno być gotowane przez około 2/3 czasu podanego na opakowaniu, a więc zwykle 8-10 minut. Po tym czasie wyławiamy pojedynczy makaron i testujemy jego konsystencję - powinien być jeszcze lekko twardy w środku.

Idealnie ugotowane Spaghetti z Dziurką powinno być al dente, czyli zachować niewielki opór w ustach, a jednocześnie nie być surowe.

Po odcedzeniu makaronu, koniecznie przełóżmy go na patelnię i dodajmy 1-2 łyżki oliwy lub odrobinę wody z makaronu. Mieszając, rozprowadzamy składniki, dzięki czemu nie przyklei się i lepiej przyjmie sos.

Czytaj więcej: Bolesne Miejsca na Tatuaż - Mapa Bólu Tatuaż

Spaghetti z Dziurką - przepis krok po kroku

Oto najlepszy przepis na Spaghetti z Dziurką, który pozwoli Wam docenić wyjątkowość tego rodzaju włoskiego makaronu. Świetnie nadaje się on na szybkie, proste a zarazem sycące danie.

Składniki na 2 porcje:

200 g makaronu Spaghetti z Dziurką
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki

Dodatkowo:

  • Czosnek, bazylia - do smaku
  • Parmezan lub inny ser - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Wrzucić makaron Spaghetti z Dziurką do wrzącej, obficie osolonej wody. Gotować ok. 7-8 minut. Po tym czasie sprawdzić konsystencję makaronu.
  2. W tym samym czasie, na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek.
  3. Dodać zblendowaną passatę pomidorową lub pokrojone pomidory z puszki . Dodać opcjonalnie czosnek i posiekane liście bazylii.
  4. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować ok. 3-5 minut w czasie, gdy makaron się warzy.
  5. Po ugotowaniu, odcedzić makaron i przełożyć do patelni z sosem pomidorowym.
  6. Wymieszać makaron z sosem i smażyć ok. 1-2 minuty, tak aby się dobrze połączyły ze sobą.
  7. Opcjonalnie posypać startym parmezanem. Podawać gorące.

Buon appetito! Mamy nadzieję, że spodoba się Wam nasz przepis na Spaghetti z Dziurką z sosem pomidorowym. Zachęcamy do eksperymentów z różnymi sosami i dodatkami.

Dlaczego Spaghetti z Dziurką to must have dla wielbicieli włoskiej kuchni

Makaron Spaghetti z Dziurką - Doskonały wybór dla wielbicieli włoskiej kuchni

Spaghetti z Dziurką uważany jest za jeden z najpopularniejszych i kultowych rodzajów makaronu w kuchni włoskiej. Nic dziwnego - ma on wiele zalet, dzięki którym podbił serca i podniebienia fanów włoskich specjałów na całym świecie.

Po pierwsze, charakterystyczny kształt Spaghetti z Dziurką czyni z niego bardzo nietuzinkowy rodzaj makaronu. Fakt, że Spaghetti ma otwór pośrodku, wpływa pozytywnie na jego teksturę podczas gotowania - makaron odpowiednio "kąpie się" w wodzie, nie przylega do siebie, dzięki czemu gotuje się równomiernie.

Po drugie, wyjątkowa właściwość tego makaronu to idealne łączenie się z rozmaitymi sosami. Dzięki otworowi pośrodku oraz kształtowi wstążek, Spaghetti z Dziurką doskonale wchłania i utrzymuje sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen wyrazistego smaku.

Wielu włoskich szefów kuchni uważa, że Spaghetti z Dziurką to podstawa do przyrządzenia prawdziwie tradycyjnych dań kuchni włoskiej - takich jak Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara czy też Spaghetti z owocami morza.

Jak podawać i dekorować Spaghetti z Dziurką

Aby podkreślić wyjątkowy smak i urodę makaronu Spaghetti z Dziurką, warto zadbać o odpowiednią prezentację dania podczas podawania do stołu.

Pamiętajmy, aby talerz był wystarczająco duży. Sam makaron nie powinien się ze sobą kleić. Możemy uformować go na talerzu w estetyczną "gniazdo".

Następnie, polewamy makaron nożnymi porcjami ulubionego sosu - niech on nie zaleje całego dania, ale sprawia wrażenie "zatapiania się" w otworach Spaghetti z Dziurką.

Na sam koniec wystarczy dodać kolorowych dodatków - może to być świeża bazylią czy też grzanki z odrobiną czosnku. Powinno to stanowić świetną ozdobę, nadającą charakteru całemu daniu.

Pyszny makaron Spaghetti z Dziurką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom włoskich smaków! Życzymy smacznego!

Spaghetti z Dziurką - 10 wskazówek, sztuczek i trików

Nasze sprawdzone wskazówki dotyczące przyrządzenia idealnych Spaghetti z Dziurką:

  1. Używaj obficie osolonej wody - ok. 10 g soli na 1 l
  2. Co jakiś czas mieszaj makaron, aby się nie skleił
  3. Sprawdzaj konsystencję po 2/3 czasu gotowania podanego na opakowaniu
  4. Odcedź makaron, ale zachowaj odrobinę wody z makaronu na patelnię
  5. Masz problem z przywieraniem? Dodaj 1-2 łyżki oliwy, wymieszaj
  6. Dodaj sosu tylko tyle, aby lekko "zalać" dziury w makaronie
  7. Używaj dużych, głębokich talerzy do serwowania
  8. Formuj luźne "gniazda" Spaghetti na talerzu
  9. Dodaj kolorowych dodatków do dekoracji
  10. Podawaj na ciepło i pamiętaj - warto czekać te dodatkowe 2 minuty na idealne Spaghetti!

Podsumowanie

Spaghetti z Dziurką to wyjątkowy, włoski makaron, który ma już swoją bogatą historię i rzesze fanów. Jego charakterystyczny, wydłużony kształt z otworem pośrodku oraz delikatna tekstura sprawiają, że świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami i sosami.

Jak przeczytaliście, przygotowanie idealnych Spaghetti z Dziurką wcale nie jest trudne! Wystarczy znać kilka trików, aby ugotować makaron al dente, który doskonale połączy się z ulubionym sosem. Pamiętajcie też o odpowiednim sposobie prezentacji i podawania tego dania, aby w pełni docenić jego smak.

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Was, iż Makaron Spaghetti z Dziurką to prawdziwy must have dla wszystkich wielbicieli włoskiej kuchni. Można go łączyć w niezliczonej ilości kombinacji - zarówno tych klasycznych, jak i zupełnie eksperymentalnych. Zachęcamy do samodzielnych prób w kuchni!

Najczęściej zadawane pytania

Spaghetti z Dziurką to rodzaj długiego, cienkiego makaronu w kształcie wstążek z charakterystycznym otworem pośrodku. Zaliczany jest do makaronów wstęgowych.

Wysokiej jakości Spaghetti z Dziurką powinno mieć gładką, jednolitą powierzchnię bez pęknięć i nierówności. Po ugotowaniu makaron powinien zachować kształt i nie rozgotować się.

Spaghetti z Dziurką należy gotować przez około 2/3 czasu podanego na opakowaniu, czyli zwykle 8-10 minut. Następnie sprawdzamy konsystencję pojedynczego makaronu - powinien być jeszcze lekko twardy.

Spaghetti z Dziurką świetnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów - pomidorowym, bolońskim, carbonara, szpinakiem, pesto i wieloma innymi. Można także łączyć z ulubionymi serami.

Spaghetti z Dziurką podajemy na dużym, głębokim talerzu układając w "gniazdo". Sos powinien lekko "zalać" makaron, a dodatki i zioła stanowią dekorację.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Tanie Nieruchomości we Włoszech - Domy i Mieszkania na Sprzedaż
  2. Fajne Napisy na Bluzkę i Inne Modne Inspiracje
  3. Rejsy Promem po Bałtyku - Wyjątkowe Rejsy Statkiem
  4. Projekt Domek Brda - Nowoczesna i Funkcjonalna
  5. Drink z wermuth - najlepsze przepisy i porady
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Żaneta Kozłowska
Żaneta Kozłowska

Jestem redaktorką działu lifestyle’owego. Testuję gadżety, sprzęty, aplikacje ułatwiające życie. Oceniam nowości ze świata mody, wzornictwa i kultury. Badając trendy, wskazuję na ciekawe zjawiska.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 5.00 Liczba głosów: 1

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły